НФДМ Хасково

Туристическа програма НФДМ - Хасково 2015

Туристическа програма | НФДМ - Хасково 2015:

  • Дата:
  • Място: Хасково и Околността
  • Регистрация

   

Mонумент Богородица
Най-високата в света статуя на пресвета дева мария с младенеца е издигната с почит, любов и признателност към Божията майка. Монументът е открит през 2003 г. с водосвет от митрополит арсений. през 2005 г. е вписан в книгата Световните рекорди на Гинес, а от 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България.
Автори на статуята са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. изработена е от полимер-бетон и тежи 120 тона. Общата височина на монумента е 32,8 м, а притегателното му излъчване се допълва от изградения вътре в основата му параклис рождество Богородично. от хълма Ямача, на който се извисява статуята, се разкрива запленяваща панорама на целия град.
Идеята за построяването на монумент пресвета Богородица е на кмета на Хасково Георги Иванов и се осъществява изцяло с дарения от хасковската общественост. Символът не е избран случайно – Божията майка винаги се е считала за покровителка на града. В хилядолетната му история рождество Богородично се е почитал като един от най-големите празници, а с решение на общинския съвет 8 септември става и ден на Хасково.
 
Александровската гробница
Датира от IV в. пр. Хр. и е един от най-ярките паметници на тракийската култура. открита е през 2000 г. от прочутия археолог Георги Китов (1943 – 2008 г.). Внушителните ѝ размери я нареждат сред най-монументалните гробници по българските земи. изключително добре запазените стенописи обогатяват с нови данни представите ни за тракийските религиозни обреди, култове, въоръжение, бит и облекло.
През 2009 г. в непосредствена близост до гробницата отвори врати музеен център „Тракийско изкуство в източните Родопи”. За построяването му народът на Япония дари близо 3 милиона долара. Огромният комплекс бе открит лично от японския принц Акишино и президента на България Георги Първанов.
Сред най-ярките експонати в музея безспорно са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (4500 – 4000 г. пр. Хр.). Заедно със златните накити от Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница те са най-старото обработено злато в света.
От 2011 г. александровската гробница е част от Стоте национални туристически обекта на България.
В момента тече процедура за включване на александровската гробница в списъка на световното културно наследство на Юнеско.
 
Узунджовската църква
Успение на пресвета Богородица” е най-голямата селска църква в България. Тя по удивителен начин съчетава в себе си елементи от християнството и исляма. Построена като християнски храм, през 1593 г. е била унищожена от османската империя. На нейно място е издигната джамия – част от огромен, приличащ според летописците на крепост керван сарай, чийто централен вход е запазен и до днес. В началото на 20 в. турция връща имота на България и тогава започва преустройството на джамията в църква.
През 2007 г. храмът е възстановен основно от община Хасково. При реставрацията са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, които все още не са точно датирани. Обновени са всички икони и стенописи. тревненският майстор уста Дарин Божков резбова нов иконостас, който с размерите си се нарежда сред трите най-внушителни в страната. На прозорците са поставени изящни витражи, изобразяващи сцени от живота на Божията майка.
Узунджовската църква пази и една от чудотворните икони на Богородица.

 Други мероприятия:

Заповядайте!


 

Log in

create an account